Douchen op het sportpark na een training of wedstrijd

Wij zien als vereniging regelmatig dat spelers van de jeugdafdelingen niet douchen na een training of wedstrijd. Soms is het zelfs zo, dat er van een team meer spelers niet dan wel douchen op het sportpark. Het lijkt misschien makkelijker om uw kind meteen na een training of wedstrijd naar huis te laten fietsen om daar te douchen, toch is het beter voor uw zoon of dochter als hij of zij

meteen gaat douchen na het sporten. Er zijn meerdere goede redenen dit te doen:
1. Gezonder; Het is niet gezond voor een kind om bezweet op een fiets te stappen, want dan koelen ze vervolgens sterk af. Zeker in de koudere maanden verhoogt dit de kans op griep en verkoudheid

2. Voorkom blessures; Het is beter voor je spieren als je gelijk na het voetballen gaat douchen. Door gelijk onder een warme douche te stappen na het voetballen voorkom je dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is zeer belangrijk omdat het ervoor zorgt dat de afvalproducten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.

3. Voorkom infecties; Oude zweet zorgt voor mogelijke infecties en het stinkt bovendien

4. Verbetert prestaties; Als je hebt gesport is je lichaam helemaal warm geworden en die warmte moet je logischerwijs weer kwijt, dit gebeurt via de huid. Wanneer je een warme douche neemt blijven de haarvaten in de huid langer open staan voor vocht afvoer. Een goed functionerende huid is belangrijk voor de sporter omdat de huid een belangrijke plaats inneemt in de warmte regulatie mechanisme. Een slechte warmte regulatie is nadelig voor de prestatie.

5. Fijner voor je medespelers; Als je terugrijdt vanuit een uitwedstrijd is het ook beter en fijner voor je medespelers, die bij je in de auto zitten, dat je gedoucht hebt en niet zwetend naast elkaar zit.

6. Beter voor de teamspirit; een team ontstaat niet alleen op het trainingsveld, maar ook zeker in de kleedkamer. Kleedkamerhumor met de jongens en meisjes is belangrijk en zorgt voor een betere saamhorigheid en dus een leuker team.

Veel amateurclubs leggen de nadruk op bovenstaande informatie en wij zijn het hier als Saasveldia geheel mee eens. Wij zien ook hoeveel jeugdleden er tegenwoordig zonder te douchen op de fiets of in de auto stappen om thuis te douchen. Dit baart ons ook enige zorgen daarom willen wij graag bovenstaande punten met onze jeugdleden delen, zodat iedereen in gaat zien dat douchen op het sportpark meer voordelen dan nadelen biedt. Naar onze mening alleen maar voordelen!

Bij de pupillen O-9 en O-11 wordt er alleen na de wedstrijden gedoucht. De teams vanaf O-13 en hoger douchen na trainingen én wedstrijden.

Met sportieve groet,

Jeugdbestuur Saasveldia

Bron: voetbaltotaal.info